Veilig sportklimaat

Actieplan Veilig Sportklimaat
Sporten is leuk en gezond. Dat hoeven wij jou als sporter niet te vertellen.
Niet voor niets staan iedere week miljoenen Nederlanders op en rond het sportveld, de baan of het bad. Sport brengt mensen samen, zorgt dat ze gezond blijven en vooral dat ze plezier hebben. Soms gaat dit echter mis en volgt er een scheldpartij, wat duw- en trekwerk of een serieuze vechtpartij, maar daar zit niemand op te wachten. Sportplezier, daar gaat het om!

Daarom vragen wij je aandacht voor het actieplan Veilig Sportklimaat.
Om jou als bestuurder, trainer, coach, scheidsrechter, jurylid of ouder handvatten te geven hoe je sportplezier stimuleert. En om in te grijpen als het fout gaat. Want sportplezier kun je maken!

Sleutelrol voor bestuurders
Bestuurders hebben een sleutelrol in het creëren van een veilig sportklimaat. Dat is geen gemakkelijke opgave. Om bestuurders te helpen een veilige vereniging te creëren zijn er verschillende workshops en producten ontwikkeld.

Trainers, coaches en begeleiders
Trainers, coaches en begeleiders hebben de opdracht om de sporttechnische vaardigheden van sporters te verbeteren. Minstens zo belangrijk is het werken aan de sociale en persoonlijke ontwikkeling van de kinderen en jeugdigen. Dat vraagt dus ook om opvoedkundige vaardigheden.

Scheidsrechters, officials en juryleden
Scheidsrechters, officials en juryleden zorgen net als bestuurders, trainers en coaches dat sporten leuk blijft en dat wedstrijden sportief verlopen.

Ouders
Ook ouders dragen bij aan het plezier dat kinderen ervaren tijdens het sporten. In het filmpje vraag Jochem van Gelder aan kinderen, waarom sporten zo leuk is en wat zij vinden van het gedrag van hun ouders.

Aankomende maanden lichten wij een onderwerp uit binnen het Veilig Sportklimaat. Wij geven je informatie over het onderwerp en welke workshops of trainingen hierbij gratis aan te vragen zijn vanuit het Sportakkoord.

Natuurlijk zijn wij graag bereid om ook op de vereniging hierover in gesprek te gaan met het bestuur. En beantwoorden wij je vragen als je die hebt na het lezen van de informatie.

Contact

Jessica Frans
jfrans@sportsupport.nl
023-3037228

Video

Clubkadercoach
Discriminatie
LHBTIQ+
Pesten
Seksuele intimidatie
Verklaring omtrent gedrag
Vertrouwenscontactpersoon